12 Eylül 2012 Çarşamba

Menemen Konservesi

Kışa hazırlık işkencesi mi desem eziyeti mi desem yoksa güzelliği mi?
Yani mutlaka güzel bir şey ama benimkisi işkence oldu biraz.Bir kasa domates üstüme üstüme gelip beni ezip geçti.Bu kadar mı yorgunluk olur, eller sızım sızım sızlar, üşütülüp hasta olunur.Ben şimdi bunları anlatırken bu kız ne yapmış ki diye de düşünebilirsiniz.Valla menemen konservesi yapma hevesi ile kalkıp hastalıkla oturdum.Konserveler oldu çok şükür ama bende mahvoldum.

Ellerim domates kabuğu soyup, doğramaktan acayip oldular.Ellerimde nasıra benzer kırmızı noktacıklar oldu ve acayip acıyorlar.Su toplamadılar ama bir şeyi tutup, kavrayamıyorum.Üşüttüğüm için de boğazım iltihaplandı ve bir gün vücudumun ağrısından yatıp durdum.Ayaklarım desem ayakta durmakta sızım sızım sızladı.

Ayyyy çok şikayet ettim. :)) Neyse şimdi iyiyim.2 gündür dinleniyorum.Ellerim ve boğazım yakında geçer inşallah.

İşte size adım adım konserve yapımı.Yalnız benim tarifim de kaç kilo domatese kaç kilo biber ve kaç gram tuz kullandım gibi bilgiler yok.Kafama göre yaptım.Ben de artık menemen yapa yapa ustalaştım.Bizim ağız tadımıza göre göz kararı koydum.:)

1) İyisinden salçalık Bursa (yassı) domateslerinden alınır ve güzelce yıkanır.


2) Domatesler önce sıcak suya konur ve sonrada soğuk suya atılarak şoklanır. Böylelikle kabukları daha çabuk çıkıyor.Ben sıcak suda kabukları büzüşene kadar beklettim.Sonlara doğru artık soğuk suya bile koymayıp kabuklarını soydum.Sıcak suda çok bekletince zaten kabukları güzel çıkıyor.



3) Domatesleri soydum.


4) Domatesleri soyma işlemi esnasında bir yandan da kavanozları kaynatarak sterilize ettim.
5) Biberleri de yıkayıp doğradım ve tencereye koyup öldürmeye başladım.



6) Biberlerin işlemi esnasında domatesleri doğradım.Şu renge bakar mısınız? Bu da olmasa yani çekilecek iş değil valla.

7) Domatesler tencereye kondu ve kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra sıcak sıcak kavanozlara dolduruldu.

* Doldurma işlemi esnasında kavanozların içlerini sıcak su ile çalkalayın ki kavanozlar çatlamasın.
*Kavanozları mümkün olduğunca ağzına kadar doldurun yoksa benim gibi kapakları attığı için sürekli boşaltıp,kaynatıp tekrar doldurursunuz.
* Kavanozları doldurduktan sonra ters çevirip soğuyana kadar bekletiyoruz ki kapakları içe çekilsin.
* Soğuduktan sonra da artık eşinize bir kontrol ettirin.Aç bakalım gücün yetecek mi falan deyin ki var gücü ile açmayı denesin. :) Eğer açamaz ise işlem tamamdır. 

Veeee soğuyan kavanozlar !  MUTLU SON  







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Paylaş

Popüler Yayınlar

İzleyiciler